SYSTEMY z WILKIEM

VEMAG Maschinenbau GmgH stale rozwija system wilkujący jednocześnie oferując nowoczesną technologię rozdrabniania, wilkowania i separacji w przetwarzaniu mięsa. VEMAG proponuje modułowy system, który bazuje na nadziewarce próżniowej ze ślimakową pompą farszu.

Jedynym komponentem systemu jest przystawka wilkująca bez dodatkowego samodzielnego napędu, wykorzystująca napęd ślimakowy pompy farszu.

Ślimaki nadziewarki próżniowej bezpośrednio, w jednej linii napędzają również wałek nożowy wilka, ze wszystkimi częściami składowymi, bez dodatkowych zmian kierunku podawania wstęgi, co występuje w konkurencyjnych rozwiązaniach wilków. Proces wilkowania i separacji jest w ten sposób powiązany z porcjowaniem, tym samym umożliwia uzyskanie żądanego stopnia rozdrobnienia farszu bezpośrednio przed nadziewaniem: do osłonki – w przypadku produkcji kiełbas lub do tacki (mięso mielone).

Wszystkie komponenty systemu wilka można połączyć z automatycznym separatorem , który umożliwi oddzielenie z produktu niepożądanych części twardych. Twarde elementy  (chrząstki, ścięgna) zostają odprowadzone w regularnych odstępach czasu dzięki automatycznemu zaworowi. Separacja niepożądanych twardych elementów stwarza szereg nowych zastosowań, które podnoszą jakość mięsa oraz zwiększają bezpieczeństwo produkcji.

W 1995 roku firma VEMAG wprowadziła pierwszy raz system wilkujący. Dzięki współpracy ze specjalistami i praktykami branży mięsnej system ten jest cały czas rozwijany, aby móc sprostać nowym wyzwaniom na rynku.

W praktyce system wilkujący firmy VEMAG osiąga decydującą przewagę w porównaniu z konkurencją. Użytkownik nie musi, jak to występuje w klasycznym procesie produkcji rozdrabniać na wstępie składników recepturowych produktu do ostatecznego stopnia rozdrobnienia – zanim zacznie go przetwarzać. Końcowy stopień rozdrobnienia uzyskujemy dzięki przystawce wilkującej podczas procesu nadziewania i porcjowania. Dzięki temu proces produkcji zostaje skrócony do jednego etapu. System nie posiada oddzielnego napędu generującego ciepło – dzięki temu jest lepsze utrzymanie temperatury przy rozdrabnianiu. Temperatura podczas rozdrabniania nie zwrsta lub też rośnie w sposób nieznaczny (1°C), co minimalizuje ryzyko związane z higieną i wydłuża termin przydatności do spożycia produktu.

Istotnym czynnikiem, mającym wpływ na mały wzrost temperatury podczas rozdrabniania są opatentowane siatki rozdrabniające, w których na tej samej powierzchni znajduje się o 30% więcej otworów niż w standardowych siatkach co powoduje mniejsze tarcie i z tym związany mniejszy wzrost temperatury.

Liniowa, krótka koncepcja budowy przystawki wilkującej VEMAG i rezygnacja z dodatkowych zmian kierunku podawania farszu redukuje niebezpieczeństwo smarowania lub powstawania martwych przestrzeni. Sterowana poprzez komputer separacja niepożądanych części twardych wpływa na bezpieczeństwo produktu oraz związane z nim zadowolenie klientów. Wynikiem jest produkt nie zawierający twardych chrząstek, charakteryzujący się klarowną strukturą oraz równomiernym rozmieszczeniem poszczególnych składników recepturowych.  W praktyce przystawka wilkująca z separatorem lub bez może być stosowana przy produkcji kiełbas w kombinacji z przystawką okręcającą lub linią odkręcającą przy produkcji kiełbas odkręcanych (kabanosy, minisalami, kiełbasa polska surowa itp.) lub przy produkcji kiełbas typu salami.

Czołowe zastosowanie na Świecie znalazła przystawka wilkująca VEMAG w produkcji mięsa mielonego. Pozwoliła na uzyskanie absolutnie czystego, klarownego rozdrobnienia, wspaniałego wybarwienia, struktury, formy wstęgi mięsa mielonego i wagi porcji na tacce.

Dane techniczne:

  • głowica Wilkowa typ 980
  • głowica Wilkowa typ 982 z separatorem
  • porcjomat do miesa mielonego MMP 220
  • VEMAG process Check
  • automat do magazynowania i podawania tacek
  • wielogłowicowy załadunek tacek typ 280
  • przystawka do mięsa mielonego typ 801
  • automatyczny zawór rozdzielający